donderdag 7 mei 2009

Oh hou op!

Mijn verblijf hier in de VS heeft mijn geduld met die christenfundi's helemaal doen verwijnen, vooral door hun eeuwige gezeik over stokpaardjes abortus en euthanasie. Ik had al gehoord dat de katholieke kerk in Nederland ook weer helemaal terug is gekeerd van realiteitszins, rationele overwegingen en inzicht in intermenselijke relaties naar letterneuken op bijbelniveau. Tot mijn zeer grote teleurstelling, want ik had ondanks mijn huidige atheistische overtuigingen altijd wel respect voor hoe de katholieke kerk in Nederland zich had ontwikkeld. Helemaal in lijn met deze fundi-ontwikkeling had een of andere Brabantse pastoor dit gezegd tijdens een door de gemeente georganiseerde dodenherdenking:

‘Wij weten dat er in de bezettings- en oorlogstijd totaal geen eerbied was voor de mensen, zei hij [pastoor Heefers].‘De concentratiekampen getuigen daarvan. Schrikbarende experimenten werden er op mensen uitgevoerd. Folteringen waren aan de orde van de dag. Wij gruwelen daarvan. Maar in deze tijden worden er in Nederland ieder jaar dertigduizend abortussen gedaan en wie weet hoe vaak de euthanasie plaatsvindt. Het enige verschil met de oorlogstijd is dat het pijnloos geschiedt, maar het effect is hetzelfde. Hoe kunnen wij over echte vrijheid spreken wanneer een mens het recht op het leven ontnomen wordt? Hoe komt het dat wij wel over al die dingen van de oorlog gruwelen, maar deze dingen gewoon rustig door laten gaan?'

Pfffff, ik wordt zo BOOS van dit soort pro-life retoriek!!!! Echt, waarom denken dit soort mensen nou nooit eens "Hoe kan ik over vrijheid spreken als ik mensen wil dwingen om te leven zoals IK wil dat zij leven, en niet zoals ZIJ dat willen"? Daarover kan ik ook wel wat leuke holle parallellen trekken met de Nazi's, maar kom op, wat heeft dat nu allemaal voor zin!!

Er werd als excuus aangevoerd dat deze pastoor de afgelopen 40 jaar in Italie heeft gewoond, alwaar de 'geloofbeleving anders is'. Als een moslim dit soort onzin zou uitbraken dan zou men niet weten hoe snel hij een inburgeringscursus moest gaan doen. Zoiets lijkt me voor deze pastoor ook zijn plaats. En niet een bisschop die zalvend zegt dat de inhoud van de boodschap volledige terecht was, alleen de formulering niet.

Ik was blij dat ik eindelijk van die hysterische pro-lifers af zou zijn als ik weer in Nederland zou gaan wonen, maar als dit is waar ik naar terug kom.....

3 opmerkingen:

yair zei

nou wat ik wel weer mooi vindt: die kerel haalt de nazi's erbij en dat vind ik sowieso altijd een ijzersterk argument in een discussie. Als je op een of andere manier degene met wie je het oneens bent met hitler kan vergelijken, dan heb je wat mij betreft de discussie al half gewonnen.

Nu zou ik deze stelling natuurlijk moeten bewijzen met een redenering a la, iedereen die het niet met deze stelling eens is, doet hetzelfde als de nazi's want....
Maar daar schiet mijn creativiteit even te kort.

Marte zei

Hmmm, ja, ik probeer even met je mee te denken.

Mensen die vinden dat abortusartsen vergelijken met Nazi's niet mag zijn zelf eigenlijk gewoon nazi's want de nazi's hadden het ook niet zo op vrijheid van meningsuiting?

yair zei

ja inderdaad dat is wel een goede. Of iets in de trant van: nazi's hadden ook geen problemen met abortussen, dus als je pro-choice bent, ben je dus een nazi (sic).

Maar dat bewijst niet de stelling die ik wil bewijzen. Ik wil bewijzen: je hebt gelijk in een discussie als je iemand met een nazi kan vergelijken.

Misschien iets als: de nazi's bagatalliseerden destijds ook dat ze nazi's waren, dus als jij, net als de nazis', bagatalliseert dat je vergelijkbaar bent met de nazi's ben je dus goed fout bezig.