maandag 14 september 2009

No Impact

Binnenkort gaat hier een documentaire in premiere over de No Impact Man. Samen met zijn gezin (vrouw en peuter) heeft deze man geprobeerd een jaar lang zonder impact op de planeet te leven, om daar later een boek over te schrijven. Geen impact, dat betekende geen electriciteit, geen auto, zelfs geen openbaar vervoer (en geen toiletpapier...)! Ze namen zelfs iedere dag de trap naar hun apartement op de 6de verdieping, en lieten de lift links liggen. Echt heel indrukwekkend, ik ga zeker ook de documentaire bekijken.
Het idee heeft me wel aan het denken gezet. OK, we doen ons best om onze ecologische voetstap zo klein mogelijk te houden, maar zo ontzettend ons best doen we nou ook weer niet. De meeste kleren gaan in de droger, want we hebben geen waslijn (en waarom hebben we geen waslijn? Te lui om zoiets te installeren, en in de winter bevriezen je kleren toch alleen maar), onze laptops zijn constant ingeplugd, en hoewel we netjes elke week een biologisch groentepakket krijgen aangeleverd is de helft (meer of minder da de helft, afhankelijk van het seizoen) daarvan afkomstig uit Californie en omstreken. Californie is hier ongeveer net zo ver vliegen vandaan als Nederland.
En dan heb ik het niet eens over het feit dat we net een auto hebben gekocht! Ja het is een Prius, en we gebruiken m hooguit 1 keer per weeek, en we fietsen nog steeds bijna alles. Maar toch. Als ik lees over No Impact man en zijn handwas (of beter gezegd voetwas, ze deden de was door alles in de badkuip te kieperen, te laten weken en het vervolgens met hun voeten te stampen totdat het vuil eruit was) dan voel ik mij Schuldig. Misschien moeten we overstappen op de Local Box, met alleen maar groenten en fruit geteeld binnen 100 mijl van Cambridge? Dat betekent wel dat we in de winter alleen maar aardappels en kool gaan eten, en geen fruit meer krijgen behalve wat appels.) En dan heb ik het nog niet eens over onze grootste milieuvervuilende actie: vliegen. We hebben ondertussen al zoveel gevlogen in de afgelopen 2 jaar, dat maak ik volgens mij met de rest van mijn leven alleen maar kool eten niet meer (om nog maar te zwijgen over de hoeveelheid methaan die ik dan ga uitstoten...)
Oh, het moderne leven. Wat is het toch ingewikkeld!

5 opmerkingen:

Diane zei

He Marte,
Ik heb nog wel een tip voor je: ga vegetarisch eten! Dat is echt heel erg goed voor het milieu. Of deed je dat al?
Maar ik begrijp je probleem, de hele winter kool eten is niet echt fijn :-(
groetjes
Diane

Marte zei

We zijn geen oficiele vegetariers, want we eten zo nu en dan wel vlees als we bij anderen eten, of uit eten gaan. Maar als we thuis koken (het grootste deel van de tijd) eten we geen vlees meer, al bijna een jaar nu. En dat bevalt heel erg goed! Niet alleen goed voor het milieu maar ook qua budget.

Ik heb laatst wel wat stukken koe en varken gekregen van een collega omdat ze haar vriezer een beetje te vol zat met rare stukken biologisch dynamisch gemasseerd lokale vlees. Dus binnenkort ga ik tong klaarmaken. Dat is eigenlijk wel een goed project voor dit weekend!

Ben Otten zei

Wat je schrijft klopt. Ik zie ook geen simpele oplossing.
Uiteindelijk zal de wal het schip keren. Als de olie op raakt zullen we minder vliegen, als het klimaat echt veranderd zullen we ons aanpassen.
Maar het zal met veel ellende en geweld gepaard gaan.
Het was mooi geweest als naar de club van Rome hadden geluisterd. Maar meer als 5 jaar vooruit kijken is geen menselijke eigenschap.

De koeientong is bij de Zeeuws Vlaamse boeren overigens een heuse delicatesse.

Groetjes,

Ben

Marte zei

Maar ja, zelfs die mensen die geweld en ellende in de toekomst zien veranderen niet wezenlijk iets aan hun leven om energie te besparen.... Het zal wel te maken hebben met het gevoel een druppel op de gloeiende plaat te zijn, denk ik. Als het toch niet uitmaakt wat 1 individu doet, waarom zou JIJ dan degene zijn die offers maakt. Aan de andere kant, als iedereen zo denkt, dan verandert er nooit iets.

Ben Otten zei

Klopt, ik heb ergens de term prisoners dilemma gezien. We zitten met z'n allen op deze aarde opgesloten. Wat ik bezuinig maakt mijn buurman op. Waarom zou ik besparen als het resultaat is dat mijn buurman wat langer met zijn auto kan rijden. Ik sponsor Peak Oil Nederland, maar voor de rest doe ik wel mee.

Uiteindelijk zullen we allemaal een stukje welvaart in moeten leveren en dat doet niemand vrijwillig. Daar zal op en of andere manier collectieve dwang aan te pas moeten komen. Bijvoorbeeld door een benzineprijs van 10 dollar per liter.