maandag 4 februari 2013

Anderhalfjaardag


Zo, stilletjes hier zeg... Vooral van mijn kant! Maar dan nu toch een (late!) 18e vermaanddag. Het was een leuke maand, op weg naar anderhalf jaar oud. Twee dagen na de vorige vermaanddag post sprak Amitai zijn eerste herkenbare woord: aaien (nou ja, ok, het was meer aaiiii, maar inclusief de juist handeling). Dat juist dit Amitais eerste woord is zou er natuurlijk op kunnen duiden dat Amitai een inherent zachtaardig mens is. Dat is volgens mij echter niet de reden dat dit zijn eerste woord was (alhoewel hij natuurlijk nog steeds een inherent zachtaardig mens kan zijn): sinds hij een maand of 14, 15 oud was ging Amitai ons in ons gezicht slaan als hij moe was. En mijn respons daarop was consistent vertellen dat hij niet mocht slaan, maar dat hij moest aaien, inclusief voordoen. Dus ik denk dat we blij mogen zijn dat zijn eerste woord niet slaan was, want dat hebben we ongeveer net zo vaak uitgesproken.


Na aaien volgden deze maand nog een flinke handvol woorden, waarvan ik zelf "bal" en "auto" de meest opvallend vond. Zo lekker standaard jongensachtig, en dat terwijl wij die woorden niet echt vaker dan gemiddeld aan hem hebben aangeboden. Dus ik neem aan dat het gewoon zijn genetische predispositie als mannelijk kind is om die woorden snel op te pikken! Jagers-verzamelaars enzo... Haha, nee, ik dol met je, dat geloof ik niet echt. Mijn twee hypotheses nu zijn a) toeval, en b) het kinderdagverblijf (het standaard antwoord als hij iets nieuws kan wat wij hem niet geleerd hebben).

Zijn er verder nog opvallende dingen gebeurd deze maand? Amitai kan steeds sneller lopen, en verder komen, zodanig dat hij nu moeiteloos zelf met ons naar de AH om de hoek kan lopen, en ook weer terug. Hoewel hij de sneeuw maar niks vond: glad en eng. Toen er sneeuw lag heeft hij dus een tijdje niet zoveel buiten gewandeld, maar gelukkig is die nu weer weg. Sowieso lijkt hij er nu veel meer plezier in te hebben om naar buiten te gaan. Regelmatig komt hij aan met zijn laarzen, wat ik interpreteer als een vraag om naar buiten te gaan. Het woord "buiten" heb ik nog niet kunnen ontdekken in zijn gebrabbel, dus ik zal hierbij moeten blijven vertrouwen op een interpretatie. Hoewel ik me wel regelmatig zorgen maak dat er wel veel echte woorden in zijn grotendeels onverstaanbare taaltje verstopt zitten die ik gewoon nog niet heb ontdekt. Want het komt best vaak voor dat ik me ineens realiseer dat hij al tijden (voor zover je van tijden kunt spreken bij een kind dat net een dikke maand kan praten) een bepaald woord zegt wat ik gewoon niet als zodanig had herkend.


Een andere ontwikkelings-stap die Amitai heeft gemaakt is dat hij tegenwoordig zelf de iPad kan bedienen, wat ook het onderwerp is van de vermaanddagfoto's in deze post. Natuurlijk is praten een veel grotere stap dan de iPad bedienen, maar helaas is praten moeilijk in foto's te vangen. Dus, vandaar second best: spelen met iPad. Het zegt wel wat over het intuitieve design van de interface van dit apparaat als een anderhalf-jarige er prima mee uit de voeten kan... Hij kan het apparaat ontgrendelen, apps starten en wisselen... En het lukt hem regelmatig om functionaliteiten te ontdekken die wij nog niet kenden, omdat zijn strategie is om op alle herkenbare buttons te tikken om te zien wat er gebeurt. Zijn favoriete apps tot nu zijn een teken-app, Color Drops, en Angry Birds. Hoewel hij bij dat laatste eigenlijk vooral naar het intro muziekje wil luisteren (partytime) en vervolgend de vogels altijd de verkeerde kant opschiet, maar dat deert hem allerminst.

3 opmerkingen:

yair zei

Wow, goed dat we dit bijhouden, dat hij pas een maand praat....
Volgens mij zegt hij nu: auto, bus, neus, oor, eten, jas, abba, mamma, amitai (sporadisch), bal, aaien, aya (zijn manier van ariel zeggen, ivriet voor leeuw), boven, aap, beer, mba (voor bumba), sap, me (voor melk) en waarschijnlijk vergeet ik nu nog een paar, maar dus toch al een handvol woorden.

Marte zei

muts sjaal ...

yair zei

deze, ja, nee, banaan, peer, douchen