zaterdag 7 juni 2014

Zev's vijfde vermaanddag


Onze lieve kleine Zev is 5 maanden. De vijfde maand was een erg leuke maand. Het begon natuurlijk met een heerlijke vakantie in Portugal, waar Zevje genoot van het warme weer. Hij is niet meer zo'n enorme koukleum als in het begin, maar het is duidelijk dat hij het goed doet in de warmte. Daarna een week in Nederland, waar ik de hele week voor de kinderen zorgde terwijl Yair naar een workshop was. Dat stelt natuurlijk niets voor, een miezerig weekje voor je eigen kinderen zorgen, maar aan het einde van de week was ik wel een ietsiepietsiebeetje blij dat ik a) geen alleenstaande moeder ben en b) zelf werk heb. Zelfs met mijn ouders en zus dicht in de buurt was het nog best hard werken, 2 kindjes, en de afwisseling van werk en gezin geeft beiden extra sjeu. Toen de tijd in Nederland er ook op zat gingen we weer terug naar Brighton, waar het de rest van de maand ieder weekend prachtig weer was, zodat we er lekker op uit konden naar het strand. 

Zev wordt iedere maand makkelijker, lijkt het. Deze maand sliep hij weer beter (alhoewel nog niet de hele nacht, maar ik red het wel zoals het nu gaat) en was hij weer vrolijker als hij wakker was. Hij slaapt overdag vaak heerlijk in de wandelwagen (trucje geleerd van het kinderdagverblijf, waar ze alle kinderen in slaap schudden in buggy's) en drinkt lekker veel, resulterend in vrolijke spekkies op wangen en bovenbenen.
Het draaien, wat vorige maand toch wel echt onder de knie leek, is toch weer een beetje weggezakt. Hij kan het wel, maar doet het zelden. Het lijkt alsof een nieuwe vaardigheid, namelijk het vastpakken en manipuleren van dingen, het draaien helemaal overschaduwd heeft. Begrijpelijk, want waarom zou je moeilijk doen met draaien, en het bijbehorende onhandige uitkomen waar je dan zomaar ergens ligt, een beetje in elkaar gefrommeld en op een plek waar je eigenlijk ook niet wilt zijn met je ene arm onder je gevouwen... als je ook gewoon een object kan pakken en jezelf daar mee kan vermaken. Het object kan in je mond! Je kan er lekker scheel van heel dichtbij naar kijken! Je kan het ook nog veraf houden! Wat wil een baby nog meer?
Ook zijn interactie met Amitai wordt steeds leuker. Zev is een stuk robuuster nu, waardoor het minder erg is als Amitai eens een keertje wat onbedoeld hardhandig is in zijn (meestal) liefdevolle aandacht. En nu hij dingen kan vasthouden kan Zev ook een beetje 'meespelen', hoe rudimentair ook. Dat maakt het zowel voor Amitai als voor Zev een stuk leuker om te interacteren, wat mij natuurlijk ook weer vervuld van moederlijke trots en liefde. Natuurlijk is er nog steeds plas, poep, kots en hongerige huilbuien op momenten dat niemand daarop zit te wachten, maar over het algemeen is het goed uit te houden met de zevmeister!

Geen opmerkingen: