maandag 14 maart 2011

geluk

Veel mensen nemen aan dat kinderen je gelukkiger maken, maar eigenlijk al het onderzoek dat hiernaar gedaan is laat zien dat het tegenovergestelde waar is: het krijgen van een kind maakt je ongelukkiger. Hier is een interessant artikel over die bevindingen.

Het meest fascinerende vind ik nog wel dat ik uitermate goed op de hoogte was van het bestaan van deze superduidelijke data, en toch nog bij volle bewustzijn heb besloten om te gaan proberen zwanger te worden. Ik bedoel, ik wist en weet dat een zwangerschap meestal ook een kind tot gevolg heeft... En dat een kind er dus voor zorgt dat je gedurende ettelijke jaren minder gelukkig gaat zijn dan voor dat kind er was... En toch was ik oprecht blij met een positieve zwangerschapstest. Raar toch? Waarschijnlijk denk ik ergens dat dit allemaal zeker niet op mij/ ons van toepassing gaat zijn. Ha ha, lachen jonge ouders overal.

Een leuke qoute van psycholoog en geluksonderzoeker Dan Gilbert aangaande het krijgen van kinderen:
“They’re a huge source of joy, but they turn every other source of joy to shit.”

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Het is natuurlijk een kwestie van selectie:

De mensensoort die genetisch zo in elkaar zat dat ze (in alle wijsheid) geen kinderen namen, is uitgestorven....

Ben Otten

Renée zei

Tegen die logica valt niet op te redeneren :-)

Marte zei

Inderdaad, op het eerste gezicht lijkt dat waterdicht. Maar toch, dat zou toch ook moeten betekenen dat homosexualiteit ook snel zou moeten zijn uitgestorven en dat is ook niet gebeurd. Dus individueel voortplantingssucces is niet de enige factor die ertoe doet....