zondag 25 mei 2008

Cognitivie psychologie rocks!

Naast alle sociale dingen wil ik natuurlijk ook wel wat bijdragen geven over het werk dat we hier doen.
Of "we", Marte zit bij sociale cognitie, ik zit bij perceptie, wat toch wel verschillende takken van sport zijn.

Vrijdag had ik een bespreking samen met de vakgroep van Harvard over VSS, het belangrijkste congres in ons veld. Kortom: een werkoverleg van twee harvard vakgroepen over het belangrijkste congres in ons veld, State of the Art dus.

De inhoud van het overleg was, in mijn ogen, zeer interessant. Niet zozeer vanwege de interessantheid van de onderwerpen, maar meer vanwege het gebrek daaraan. Alle topmensen gingen over het congres vertellen wat zij het meest interessant vonden, en ik zal 1 illustratief voorbeeld eruit pakken. Iemand vertelde dat, volgens hem, veel dingen heel leuk waren, maar 1 praatje er toch wel uitsprong qua interessantheid. Dit praatje ging over hoe uitstulpingen in een figuur gedetecteerd kunnen worden. Dus stel je hebt een cirkel en daar zit een bump in. Vraag aan mensen om die bump te detecteren en ze doen het zonder problemen. Echter: welk algoritme gebruiken mensen om dit te doen?

Ja, ja je merkt het al: de cognitieve psychologie gaat vooruit, en gaat vooruit in heel hoog tempo...

1 opmerking:

Yael zei

JA ik vind het wel getuigen van een zuiver wetenschappelijke houding.Gwoon onderzoek om het onderzoek en niet om het te gebruiken voor iets functioneels.
Ik vind dat soort zaken ook oninteressant, maar vergeleken met de lijstjes met vragen waar de commerciele psychologie en de sociologie en de communicatie en het management enz van is vergeven, heb ik dit toch liever. Dan hoef je niet te denken dat het ergens over gaat .
Yma