zaterdag 6 juni 2009

Afgeleid

Ik heb de afgelopen 2 weken naar aanleiding van het nieuws hier in de VS vaak gedacht wat een goed land nederland is. Geen abortusartsen die doodgeschoten worden omdat ze consienteus hun door de wet toegestane werk doen. Geen landelijke gebieden waar vrouwen zo een dag moeten rijden om bij een abortuskliniek te komen. En als ze eenmaal daar zijn moeten ze zich door een haag van pro-lifers met expliciete foto's heenworstelen die dreigen met eeuwige verdoemenis. En als ze arm zijn, dan zal hun abortus in ieder geval niet vergoed worden door enige overheidsgeld, liefdadigheid is het enige wat dergelijke klinieken openhoudt. In Nederland gebeurt dat niet!
En ook met het homohuwelijk, daar zijn we in Nederland ook al weer eventjes overheen. En het zou zeker nooit kunnen voorkomen dat er een enorme ongelijkheid zou bestaan binnen nederland, waar homo's die toevallig aan de ene kant van het land wonen wel alle rechten genieten die hetero's hebben, maar een paar kilometer verderop niet. En het zou zeker niet zo zijn dat die rechten je ineens weer worden ontnomen, zoals nu in California is gebeurt, bevestigd door de Californische hoge raad. Niet in Nederland!
Dus ik zat lekker intern te glunderen over hoe goed wij het wel niet hebben in Nederland. Wij hebben alles goed geregeld! Een sociaal stelsel, een overlegcultuur..... Stiekem genoot ik van het feit dat wij Nederlanders gewoon Betere Mensen zijn. En overwoog ik om die arme Amerikanen wat ontwikkelingshulp te geven, en geld over te maken naar dingen als de Courage Campaigne, of die ene vrouwelijke abortusarts die met een vliegtuigje het midwesten doorvliegt om in abortuskliniekloze gebieden ongewenst zwangere vrouwen te helpen.

De landing terug op aarde afgelopen donderdag was hard en onaangenaam. Nederland is niet het ideale land. Xenofobie is overduidelijk algemeen geaccepteerd. 1-punts partijen blijven maar verkozen worden. Hebben wij dan zo weinig problemen in Nederland dat we geen algemene ideologie meer nodig hebben? Of is "het is de schuld van groepX" voldoende om alle zaken die nog spelen aan te pakken?
Misschien heb ik te lang geen 8 uur journaal gezien, en is er in het afgelopen jaar inderdaad iets radicaals veranderd in Nederland. Iets wat ik niet heb gezien met een sporadische blik in de Volkskrant, en iets wat zeker niet in de NY times heeft gestaan. In ieder geval ga ik de komende paar weken niet meer mijn "Nederland is zo fantastisch" speech afsteken.

5 opmerkingen:

Josan zei

Tsja Mart, wij zijn ook erg teleurgesteld en geschrokken. Hoe kan half Nederland nou achter een partijleider aanlopen die haat tussen bevolkingsgroepen zaait? Er wordt vaak gezegd: een land krijgt de regering die het verdient. Maar daar kan ik me in dit geval niet bij neerleggen. Ik ben het eens met de goede raad die Gerd Leers (burgemeester Maastricht) vandaag in een ingezonden brief in de Volkskrant aan het CDA geeft. Als je daar PvdA voor leest past het ook naadloos.
Het is aan de andere helft van Nederland om eraan bij te dragen dat we met zijn allen de weg terug vinden.

Marte zei

Ik voel me haast een Freudiaanse therapeut, maar ik ben bang dat we veel weerstand moeten overwinnen voordat we daartoe in staat zijn.

Anoniem zei

Tja Marte,

America is op dit moment een gidsland in plaats van Nederland.

Dit staat op
http://english.aljazeera.net/
Most emailed articles:

1.Full text: Obama's Cairo speech
2.Tears and hard truths in Cairo
3.Bin Laden attacks Obama policies
4.Obama seeks new start with Muslims
4.Shell settles Nigeria killings suit

De moslimwereld kijkt met hoop naar Obama.

Ik heb zijn 55 min speech in Cairo helemaal bekeken. Ik schaam mij diep voor Geert Wilders en voor zijn haatzaaiende uitspraken. Ik had hoop dat Wouter Bos een soort mini Obama zou worden na zijn gezagsvolle optreden tijdens de bankencrises. Maar hij durfde het momentum niet te gebruiken. Gemiste kans, volgende keer beter.

Ben Otten

Marte zei

In mijn ogen heeft Obama inderdaad een veel betere toon te pakken tov de islam(ieten) dan Geert. Genuanceerd, maar hij sluit zijn ogen niet voor de problemen die er zijn. Het enige wat ik vond missen in zijn speech is wat meer nadruk op de duidelijk aanwezige achterstelling van vrouwen.

Het is jammer dat het debat in nederland momenteel zo gepolariseerd is, en dat veel mensen bij iedere nuance die wordt aangebracht het idee hebben dat de nuancebrenger dus een halfzachte marokkanenknuffelaar moet zijn. En dat werkt ook wel een beetje de andere kant op, want ik begin ook wel een beetje het tegenovergestelde te krijgen, en heb moeite de hetze te scheiden van reele problemen die gesignaleerd en aangepakt moeten worden.

Anoniem zei

Marte,

Ja, Obama is eerlijk en schuwt geen harde woorden. Zowel richting Israel (ik wil geen betonmolen meer op de westoever zien) als richting Iran (ik heb geen tijd voor mensen die de geschiedenis ontkennen, hij moet hier zelf maar eens (in Buchenwald)komen kijken)
Geen politieke soft talk, maar echte taal. Hij zegt zelfs dat Amerika niet het recht heeft om zijn vorm van democratie aan andere landen op te leggen. Misschien wilt hij vrouwenemancipatie ook niet opleggen.
Hij gaat overigens wel vechten tegen de fundamentalisten in Afghanistan en Pakistan. De vorm van Islam die verschrikkelijk is voor vrouwen. Zijn eigen vrouw is een toonbeeld van emancipatie op alle terreinen, dus zijn eigen mening is duidelijk.

Zijn uitspraken zijn veelbelovend, en dat schept verplichtingen. Dat wordt voor hem de komende jaren de opgave. Hij heeft nu zijn bedoelingen duidelijk gemaakt. Nu nog omzetten in daden.

Ik duim voor hem.

Ben