zondag 25 oktober 2009

Art imitates Science

Na 3 erg gezellig weken was het afgelopen vrijdag weer tijd voor Josan en Paul om naar huis te gaan. Helaas, maar ja, er moet ook gewerkt en voor Doenja gezorgd worden. Maar het was wel leuk dat ze er waren! We hebben heel veel leuke dingen samen gedaan, en Paul en Josan hebben samen ook heel ondernomen in de tijd dat Yair en ik op ons werk waren.

In het eerste weekend samen zijn we naar North Adams gereden, voor een bezoek aan Mass MOCA (museum voor moderne kunst) en natuurlijk om naar de beroemde foliage te kijken. Herfst is niet voor niets het duurste touristenseizoen in Massachusetts: alle bomen (en daar zijn er veel van) nemen een prachtige herfsttooi aan die varieert van geel naar oranje naar vuurrood. Erg mooi.


Mass MOCA stelde ook niet teleur, met mooie tijdelijke tentoonstellingen en een prachtig retrospectief van Sol Lewitts muurschilderingen (die nog de komende 25 jaar te zien zijn, dus je hoeft je niet te haasten, maar als je in de buurt bent moet je zeker wel even gaan kijken!)

De concepten en beschrijvingen van de muurschilderingen zijn van de hand van Lewitt, en dat is wat je koopt als je dit kunstwerk aanschaft. Het recht om een muurschildering aan te brengen. Dus, hoewel Lewitt helaas vorig jaar is overleden kan je nu nog een nieuwbouwwoning bouwen met een originele Lewitt op de muur (als je na de bouw van dat huis nog een kwart miljoen over hebt). Het concept alleen van deze muurschilderingen vond ik vrij briljant, maar de echte genie ligt natuurlijk in de ontwerpen zelf.
Door telkens een paar basiselementen (gekleurde strepen of vlakken, strepen met verschillende orientatie, een paar basisvormen, potloodkriebeltjes) te herhalen en te hercombineren met haast dwangmatige precisie heeft Lewitt fascinerende, vrije, absoluut niet dwangmatig overkomende muurschilderingen gecreeerd.

De bovenstaande cirkels bestaan uit onderstaande potloodkriebeltjes!

In een van de werken kwam ik zelfs mijn eigen werk tegen. De ondestaande blauwe muurschildeing bestaat uit alle mogelijke combinaties van een doorgetrokken en gestippelde rechte lijn, een gebogen lijn en een niet rechte lijn, ieder met 4 verschillende orientaties.
Een van de uitkomsten was de onderstaande, en, nou ja, ik ben vast de enige, maar dit deed mij heel sterk aan een ERP difference wave denken. Ter vergelijking heb ik even 2 screen shots uit eigen werk erbij gezet.

Twee druppels water, wat ik je brom. Grappig is dat Lewitt helemaal geen instructies geeft over hoe de niet rechte lijn (zoals de lijn in bovenstaande combinatie) eruit moet zien. Dat is helemaal aan de persoon die de muurschildering uitvoert. Wie weet is deze Lewitt-muurschilderaar wel afkomstig uit de psycholinguistiek!

Geen opmerkingen: