maandag 18 januari 2010

Random

Aangezien we onze terugkeer naar Nederland nadert zijn we begonnen met nadenken over dingen als werk en woning. Natuurlijk bevind ik mij in de luxe positie dat er een huurwoninkje op mij wacht als ik thuiskom, de afgelopen 2 jaar liefdevol en legaal bewaakt door een huisbewaarder. Op de Amsterdamse woningmarkt moet je blij zijn met om het even welke huurwoning waar je minder dan 957,78 euro voor betaalt, dus ik ben blij. De locatie is fantastisch, en het is een licht en prettig appartement. Maar tegelijkertijd zie ik ook de nadelen van mijn huurhuisje wel in. Zoals bijvoorbeeld dat het een woninkJE is, met 32 m2 officieel woonoppervlakte. En dan is daar de bovenbuurman die graag dj'd, en liefst tussen 2 en 5 in de morgen. Plus de onderbuurman die gewoon gek is.

Nadenkend over mogelijkheden om wellicht een paar vierkante meter op te schuiven op de huur-woning-ladder hebben wij woningruil overwogen, maar verbazingwekkend weinig mensen willen hun huurwoning binnen de ring ruilen tegen iets kleins en relatief duurs zonder buitenruimte. Ja, inderdaad, ik snap daar ook niets van.
Inschrijven op woningen via het wachtlijstsysteem heeft geen zin, aangezien ik ongeveer 5 a 10 jaar inschrijfduur te kort kom om op woningen te reageren die vergelijkbaar zijn met wat ik al heb.
Dus, googlend naar andere mogelijkheden kwam ik op de website van de Woonversnelling terecht.
De Woonversnelling is een experiment op het gebied van woonruimteverdeling. Hierbij wordt een deel van de vrijkomende sociale huurwoningen niet op basis van woonduur, maar op basis van loting verdeeld.
Zo staat er op de website beschreven. Als doorstromer kan je mee doen, en laat ik nu een doorstromer zijn! Joepie, optimisme alom, etc. Ik ben dol op loterijen!!!! En je mag je op 3 woningen per 2 weken inschrijven! Zelfs als zich 400 mensen per woning inschrijven dan zouden we gedurende na 1 heel jaar reageren 40% kans hebben om daadwerkelijk een keer op nummer 1 of 2 van de lijst terecht te komen!

Dus, ingeschreven op woningnet (60 euro), het woonversnellingwoningaanbod bestudeerd (leuk!), zorgvuldig nagedacht en ons ingeschreven op 3 woningen. De inschrijving sloot vandaag om 4 uur, en de uitslag staat nog diezelfde avond online.

positie 511 van 534 reacties
posite 314 van 379 reacties
psitie 227 van 284 reacties

Ik weet niet of het jullie ook opvalt, maar voor een random loterij zag ik een verdacht on-random patroon in deze uitslag, namelijk dat WIJ ALTIJD COMPLEET ACHTERAAN STAAN. Toegegeven, n=3 is nou niet bepaald een enorme steekproef, maar dit deed mij toch de wenkbrauwen fronzen.
Een blik op de FAQ van woningnet leerde mij het volgende:
De woonversnelling woningen worden verloot. De volgorde wordt ad random door het computersysteem bepaald.
OK perfect, op zich kan het best natuurlijk dat we 3 keer bij toeval achterin de loting uitkomen. Random is random, en de kans op 3 keer rood is net zo groot als de kan op rood-zwart-rood. Mooi!
Voor woningen in Amsterdam en Diemen geldt dat er rekening wordt gehouden met de voorrang voor grote huishoudens. [...] Daarnaast is het mogelijk dat de woning met voorrang wordt aangeboden aan inkomensgroep 1.
Skkkkkrrrrhhhhgggwaaaaaat? Random my ASS!

Ik denk dat ik voortaan ook zo de randomisatie van mijn experimenten ga opzetten. "De stimuli werden random over de condities verdeeld. Behalve dat we altijd de heel erg opvallende gemene enge stimuli lieten zien in rode-achtergrond conditie en de onopvallende lieve kleine stimuli in de groene-achtergrond conditie. Hiermee hebben wij aangetoond dat achtergrondkleur bepalend is voor de aandacht voor stimuli." Dus.


60 euro en 1 uur naar woningen kijken en 5 liter optimisme: verspild.

4 opmerkingen:

Josan zei

Je weet wat "ze" zeggen: per keer heb je 50% kans op een leuke woning: je krijgt hem of je krijgt hem niet :-) En het inschrijfgeld ben je nu toch kwijt.

Paul zei

Ik zou zeggen: 1. Word een groot huishouden. 2. Geef veel geld aan een goed doel, teneinde in inkomensgroep 1 te belanden.

Succes!

Marte zei

Hnnnggg, ik ga toch een mail sturen naar iemand (ik weet niet wie er verantwoordelijk is voor www.woonversnelling.nl, maar dat ga ik uitzoeken), om uit te leggen dat een gewogen loting iets heel anders is dan random loting.
Eikels.

yair zei

ik ben het met Josan eens, logisch gezien is de kans niet verandert, het is nog steeds 50% ;)