dinsdag 29 juli 2008

Veiling (2)

De veiling is vanmiddag afgelopen. Mijn bod was helaas niet het hoogste bod op de foto. Ik was begonnen met een bod van $1800, en de vaste overtuiging dat ook als iemand mij zou overbieden, dat ik dan niet nog meer zou bieden. En toen bood er dus vandaag iemand $1875, en ik dacht hmmm hmmm, ik had toch afgesproken met mezelf, maximumprijs enzo, nee ik ga niet bieden, ik hou me in.... Uiteindelijk heb ik een uur later toch $1950 geboden. Die ander heeft vervolgens $2000 geboden, en toen heb ik besloten mij niet langer te laten ophitsen, en de prijs voor die andere koper niet langer op te drijven. Dus, er is nu ergens een "Dutchman" (dat was zijn nickname) erg blij met de foto.
Bij het lezen van zijn nickname dacht ik twee dingen, of nee, drie.
Ten 1e, de meest egocentrische gedachte: misschien is dit wel een Dutchman die mij heel aardig vind, op dit blog heeft gelezen dat ik de foto wilde hebben, en die m nu voor mij koopt. En toen dacht ik aan Yair, en toen dacht ik, not a chance, en toen dacht ik zijn er nog andere Dutchmen die meer dan 3 tientjes aan mij zouden willen besteden.... Hmmm, uiteindelijk niet erg waarschijnlijk deze optie 1.
Dus toen was mijn 2e gedacht: Shit, misschien is het wel iemand die ik niet ken, die toevallig op mijn blog is gestuit en aangestoken door mijn enthousiasme over de foto hem onder mijn neus heeft weggekaapt. Dat zou toch zuur zijn! Schrijf ik een leuk stukje, snij ik mezelf leijk in de vingers.....
Maar daarna kwam gedachte 3: Het is wel erg cool als mijn blog sowieso door meer mensen dan alleen mijn moeder en schoonmoeder wordt gelezen, of die andere lezers nu mijn ideeen stelen of niet.
En daarbij, gedachte nummer 4: Ik heb toch mooi $1950 uitgespaard dankzij deze Dutchman!

Dus nu ga ik op zoek naar wat leuke galeries/ tentoonstellingen in Boston en Cambridge, op zoek naar jong, onondekt en dus goedkoop talent! Maar, het is wel jammer van de foto. Hij was echt heel erg mooi. Als Dutchman de fotosteler trouwens niet alleen in mijn fantasie maar ook in het echt hier meeleest: je hebt een goede koop gedaan! Ik had geinformeerd bij de Galerie die de fotograaf vertegenwoordigt. De fotograaf verkoopt dezelfde foto, met dezelfde afmeting, eentje later in de serie (dus 17/25 ipv 16/25) zelf voor $3000. Als mr Dutchman dus daadwerkelijk deze foto voor $2000 heeft gekregen op deze veiling (wat nog maar de vraag is, want zelfs met een bod van $2000 was de minimumprijs van de verkoper nog niet bereikt), dan is dat een goede deal!

3 opmerkingen:

Yael zei

Lieve Marte
Omdat ik een van die twee beslist trouwe lezeressen ben en met genoegen je veiling verhaal heb gelezen, dacht ik dat het nu tijd is voor het copyieer project. Of te wel , is een leuk klein fotocopytje van die schitterende foto ook niet een prachtige troost ? Dan maak je van dat kleine copytje een groter formaat ,zet er op illegaal copytje en voila .De sfeer .de kleur ,de troost van de placebo foto. Moet werken zoals elke placebo pil. Toch?
Kortom ,jammer,maar volgens mij is die foto in goede handen en op een goede plek terecht gekomen .En ....wat let jou om zelf zo'n foto te maken ?
Keep smiling
Yael

Marte zei

Ach ja, dat is toch een beetje diefstal... En bovendien zou ik m dan op maximaal 10 bij 15 kunnen afdrukken, dat haalt toch een beetje de sjeu van de foto weg.
Nee, ik moet gewoon mijn verlies nemen! En gewoon op zoek gaan naar andere talentvolle kunstenaars om te sponsoren.

Yael zei

Nou dat is ook sportief . je verlies nemen vind ik minstens zo artistiek als een foto kopen .Daarom dat copytje ,waar je dan nog bij zou kunnen zetten ,' nothing compared to the original' . Dat vind ik wel een sportief gebaar.Maar goed. Even diep in en uit ademen en even verdrietig zijn en ....sportief blijven .
Troost troost troost

Yael