donderdag 5 maart 2009

Bezuinigen

Afgelopen zaterdag hebben Yair en ik even rondgelopen door een van de musea van Harvard. Dit was het museum waar tijdelijk een deel van de kunstcollectie te zien is, zolang het echte grote gebouw wordt gerenoveerd. En dat is best een aardige kunstcollectie, zou ik zeggen. OK, ze zullen vast de beste werken laten zien in deze tijdelijk tentoonstelling, maar toch, dat waren geen derderangs Monetjes en Manetjes.

Nu zat ik vanochtend in een van de vele gratis Harvard buslijnen op weg naar mijn lab in Boston na te denken over Harvards financien. De universiteiten hier worden volgens mij voor het overgrote deel gefinancieerd met 'prive'geld. Rijke alumni, of mensen die graag alumni zouden willen zijn, of die graag willen dat hun niet al te slimme kinderen toch alumni worden, geven grote sommen geld, en dat geld wordt beheerd door de universiteit, die vervolgens met een deel van de winst van dat geld al het onderwijs, onderzoek en aanverwante zaken financiert. Met de beurscrisis is de zogenaamde endowment van Harvard (die ongeveer gelijk is aan ettelijke jaren de begroting van Nederland) ongeveer gehalveerd. Nu is Harvard extreem rijk, maar dit is toch wel hard aangekomen, en wij krijgen dan ook menig mailtje in de inbox dat de broekriem moet worden aangetrokken, alle vacatures zijn ingetrokken, en dat er geen gratis papieren bekertjes meer zullen worden verstrekt bij de koffieautomaat.
Nu zat ik zo te denken, het lijkt mij dat het niet moeilijk is om te bezuinigen voor een instituut als Harvard. Als je het mij vraagt zou ik beginnen met het sluiten van de musea (geen onderhoudskosten meer, al die overactieve guards kunnen naar huis en ik neem aan dat die Jackson Pollocks, Van Goghs en Monets best wel wat opbrengen op de veiling. Zelfs nu nog.) Vervolgens worden alle gratis buslijnen opgeheven, of je moet er gewoon voor betalen. En ook dat busje dat je na 7 uur 's avonds kan bellen om je persoonlijk te laten vervoeren over de campus (voor niks-nada-noppes) rijdt ook niet meer. Laat ze maar fietsen kopen, die verwende studenten! Alle nutteloze kerkgebouwen worden verkocht. En een van de eerste 23 statenbijbels gedrukt toen de boekdrukkunst net wat uitgevonden: naar de veilig ermee.
En om dan nog wat microbezuinigingen te doen: geen wagenwiel-koekjes meer bij iedere vergadering, geen gratis koffie & chocolademelk meer uit de automaten iedere dag tussen 3 en 4, en geen luxe hapjes meer bij de al zo zwaar gesubsidieerde vrijdagavondborrel ($2 voor een glas sterke drank, en je mag zelf inschenken). En vanaf nu laten we als er iets te vieren valt niet meer Yo Yo Ma opdraven, maar huren we gewoon iemand in van het locale conservatorium.

Daarmee lijkt het gat in de begroting me wel behoorlijk gedicht, of niet?

4 opmerkingen:

yair zei

Brandeis University heeft dat dus serieus gedaan, die hebben hun hele kunstcollectie verkocht...

Marte zei

O ja, dat wist ik niet.
Tsja, het voelt ergens een beetje triest, maar ik vind het wel terecht. Als je de keuze moet maken tussen het sluiten van, zeg een faculteit of een museum, als universiteit, dan lijkt het antwoord me duidelijk.

Yael zei

Hmmm,ja bezuinigen.Ik kan me dat wel voorstellen,maar los jij het probleem op van de implodering van 'windhandel?'
Ik zou de geschiedenisboekjes nog eens moeten nakijken op de implodering van de windhandel in tulpenbollen ,in de gouden eeuw en hoe lang het duurde voordat de economie in Nederland zich had herteld. Die economie was natuurlijk wel veel trager dan nu en de windhandel in tulpenbollen was locaat. Maar het verhaal van de instorting van de waardevastheid van aan banken toevertrouwd geld ,doet me er wel enigszins aan denken.Ja ,zullen bezunigingen helpen? En hoe verging het de Brandeis university, was het een oplossing?
Yael

Marte zei

Volgens mij valt het nog wel mee met de waardedaling van geld zelf. Het is de waarde van aandelen die sterk is verminderd, en de waarde van huizen ed, maar eigenlijk betekent dat dat geld zelf meer waard is geworden, toch? Je kunt er meer huis en meer aandeel voor kopen :-D

Maar anyway, als een bedrijf of universiteit bezuinigd, en het werkt voor dat bedrijf, dan betekent het natuurlijk niet dat de hele economie is gered daarmee. Daarvoor moet je wel wat meer doen dan een paar kunstwerken verkopen....