maandag 17 november 2008

Rookverbod

Ik lees nog maar heel soms de Volkskrant, maar ik keek net even naar de voorpagina, en mijn mond valt open. Wat is dat voor gezeik met dat rookverbod? In alle landen waar het verbod is ingevoerd wordt het met een beetje morren geaccepteerd (zelfs in Italie, waar ik had gedacht dat het onderdeel was van de cultuur), en in Nederland moet er moeilijk worden gedaan? Hoe erg is het nou om je sigaretje even buiten op te roken?
Hier werkt het prima, en ik kan je zeggen, het wordt hier in de winter een heel stuk kouder en dus een heel stuk onprettiger om buiten te gaan paffen dan in Nederland. Ik zie echt eerlijk het probleem niet, als je het teveel moeite vind om even 5 minuutjes buiten te staan dan rook je een avond niet, of je neemt een voorraadje nicotine kauwgum mee. Zeikerds.

Grrrrr.

7 opmerkingen:

Anoniem zei

Marte,
Je weet hoe het werkt in Nederland. We willen totale consensus. Maar dat kun je bij roken niet bereiken. Dus hier moet iemand de rug rechten en zeggen sorry, regels zijn regels.
Dat is altijd moeilijk, maar het zal moeten.
Wie weet de volgende stap voor Wouter Bos.
Ben Otten

Marte zei

Ik had gewoon gehoopt dat met het rookverbod ook de sociale regel "binnen roken in gezelschap is geen gegeven" in de nederlandse maatschappij zou komen. Maar als ik de krant lees dan zijn we daar nog lang niet.

Anoniem zei

Als ex roker weet ik hoe moeilijk het voor een roker is om zich voor te stellen dat roken voor een niet roker bijzonder onaangenaam is. Sociale regels zijn niet aan een verslaafde besteed. En roken is echt verslavend !
Als ex roker ben ik ook blij dat er op zo veel plaatsen niet meer gerookt mag worden. Want het is inderdaad bijzonder onaangenaam.
Het zal nu een kwestie van doorzetten worden van de anti rook lobby, maar ze hebben de tijd mee.
Ben

Anoniem zei

Hoi Marte, goed stukje, ik ben het helemaal met je eens! Na 8 manden in Duitsland gewoond te hebben, dan denk je kom op NL'ers kijk eens naar andere landen en leer van ze (o.a. beleefdheid).
Dus de kou is echt begonnen daar bij jullie, brr. Wel leuk, want de winter hier is maar grijs, nat & rond de 10 graden, schiet dus niet op. Fijne dag, liefs Marije.

Marte zei

Ja, is waar. Ik zie het relatieve gemak waarmee het rookverbod in andere landen wordt/ is geaccepteerd, en dan ergert zo'n opstelling van de cafebazen in NL (en ook van de regering, dat er bijvoorbeeld wordt voorgesteld om kleine zaken vrij te stellen van het rookverbod..... Alsof de redenatie roken is slecht voor de mensen in je omgeving niet of minder opgaat als je in een kleine ruimte zit....) me wel.

Het weer is inderdaad koud, maar wel helder en zonnig. En dat maakt het wel een stuk draaglijker!

Marte zei

En wat Ben zegt is ook waar, je kan het de individuele verslaafde roker ook niet kwalijk nemen. Je moet ze waarschijnlijk behandelen als kinderen ;-) Je mag 1 verhaaltje voor het slapen gaan, en je sigaretjes moet je ALTIJD (en niet soms) buiten oproken.

Af en toe bepaald bedrag bekrachtigen levert veel blijvendere conditionering op dan altijd bekrachtigen, dus onduidelijkheid en soms wel soms niet handhaving wat betreft zo'n rookverbod levert alleen maar vasthoudendere rokers op.

Anoniem zei

Hai Marte, je kent met niet, maar ik kwam heel toevallig op je blog uit met het online zoeken naar gegevens van mijn voorouders. Blijkt dus uit jouw verhaal dat we dezelfde voorouder hebben,nl. Peter Otten. Ik zou het leuk vinden als je me wat meer info kon geven en wellicht heb je nog leuke verhalen, foto's, etc.

Hoor het graag van je, groet Mirjam Otten