maandag 20 oktober 2008

kado(?)

Dit weekend was ons 4-jarig jubileum! Om dat te vieren zijn we zaterdag naar het Museum of Fine Arts geweest, en gisteren hebben we heerlijk gebrunched (all-you-can-eat, dus zeer Amerikaans wat dat betreft, maar onamerikaans qua best wel heel aardig eten! Ik heb heerlijke pate-en-croute gegeten, en een fantastisch rode bietjes met venkel en geitenkaas salade, en ook de oesters waren lekker (die had ik hiervoor ook al wel eens op, maar toen vond ik ze niet erg lekker (zeg maar vies) dus dat was een leuke verrassing). Mijn plan was eigenlijk om een auto te huren en ergens naar the middle of nowhere te rijden, naar een hotel of B&B of inn met een goed restaurant erbij. In Nederland was dat altijd een groot succes, maar hier bleek dat lastig. Ten eerste was alles wat ik kon vinden duur, duur en nog eens duur (foliage season, heel mooi ja, om daarom nou het dubbele voor een gastenkamer te betalen....) en ten tweede kon ik gewoon geen restaurant vinden wat zo op basis van hun website klonk alsof ze echt lekker eten hadden, en het geld waard waren. Bovendien was ik een beetje laat begonnen met rondkijken voor goede adressen, dus het was ook slechte planning. Dus uiteindelijk hebben we er maar voor gekozen om gewoon leuke dingen vanuit huis te doen. En dat was een goede keuze, want nu hadden we eindelijk ook tijd om eindelijk die enorme berg was/strijk weg te werken en het huis weer eens goed schoon te maken. Niet echt feestelijk, maar wel lekker om uit de weg te hebben. En dus museum (bleek gratis met onze Harvard ID, ipv $15 pp, de vrek in mij was blij!), en lekker en veeeeel gegeten. O ja, en gisteravond kwam ook onze nieuwe huisgenoot aan, daarover later meer.

Maar waar ik nu over wilde vertellen was mijn kadootje voor Yair. Ik zit al tijden tegen Yair aan te zeuren dat hij eigenlijk alleen zou moeten beleggen met geld dat "over" is, net zoals je ook niet al je spaargeld inzet bij roulette zou je het ook niet moeten inzetten op aandelen en opties. (Jammer genoeg mag ik nu niet de hele tijd mijn "told you so, told you so" zang-en-dansje doen, maar oooooooooooooooh, ik had zo ontzettend gelijk!)
Dus, mijn kado aan Yair was "playmoney". Een niet enorm groot bedrag dat hij voor mij in aandelen zou beleggen. Een lening dus eigenlijk, behalve dat eventueel verlies voor mijn rekening is. Mijn oorspronkelijke plan was dat de winst voor Yair zou zijn, maar uiteindelijk heeft Yair bedongen dat de helft van de eventuele winst en alle dividenden voor mij zijn. Dus, vandaar het vraagteken in de titel bij kado, want eigenlijk vind ik dit daardoor technisch gezien niet meer echt een kado. Maar ja, aan de andere kant was Yair's kado voor mij 10 Fortis aandelen, en dat valt met de huidige koers enigszins in de categorie zelfgemaakte tekening (waar ik trouwens ook heel blij mee zou zijn, net zo blij als met mijn Fortis aandelen).
Maar, alles bij elkaar ben ik nu de trotse eigenaar van die Fortis aandelen, een beetje Shell (de veilige maar saaie Marte-stijl belegging), en een beetje Eagon (de spannendere maar leukere Yair-style belegging). Ik ben een kapitalist!!!!

2 opmerkingen:

Yael zei

laat ik dat woord kapitalist NOOIT meer horen . Maar wel succes met je enorme hoeveelheid aandelen toegewenst
Ik hoop maar dat je nu ondanks die bergen geld toch rustig kunt slapen
Liefs
yael

Marte zei

we staan nu al op 1 euro en 40 cent winst. Kassa!!!!