dinsdag 13 januari 2009

Matanja

Ik weet niet hoeveel van jullie ook de commentaren lezen als ze hier eventjes een kijkje komen nemen, maar voor het geval dat jullie dat wel doen dacht ik dat het goed was om een post te wijden aan het wel en wee van Matanja (en voor de lezers die nu al denken "???", dat is Yairs broer!). Ik voelde me eerst een beetje vreemd om zomaar over iemand anders dan mezelf of yair te gaan schrijven, maar nu voelt het eigenlijk ook weer vreemd om er niets over te schrijven, net alsof het me helemaal niet bezig houdt. En dat laatste is zeker niet het geval. Wat een vage introductie wordt dit!
Anyway, de zaterdag voordat ik terug zou vliegen naar Boston kregen we te horen dat Matanja tijdens het snowboarden in Frankrijk een ongeluk had gehad. Eerst was er sprake van alleen een stevige hersenschudding, maar uiteindelijk bleek dat hij er ernstiger aan toe was dan dat. Hij heeft1 gebroken (EDIT: niet gebroken maar verbrijzeld, brrrrr) ruggenwervel (waar hij ondertussen al aan is geopereerd, zodat het allemaal weer stabiel is en kan gaan helen), en een ruggenwervel met een scheurtje erin (EDIT: niet gescherd maar gebroken! Maar als het goed is heelt deze vanzelf). Gelukkig is er geen schade aan de nogal vitale onderdelen die worden beschermd door die wervelkolom (jeeh voor het oh zo intelligente ontwerp van lijf en leden dat toeval ons heeft toebedeeld!), dus hij kan alles nog bewegen. Nou ja, ik zeg alles, maar momenteel is dat natuurlijk een beetje beperkt door allerlei corsetten en stellages die hij moet dragen om de wervelkolom voldoende rust te geven om weer terug in vorm te komen.
Matanja heeft een aantal dagen in een Frans ziekenhuis gelegen, voor de operaties en allerhande tests, en nu is hij weer terug in Nederland. Gelukkig!

Geluk bij een ongeluk is dat Hanneke, zijn vriendin, precies werkzaam bij een bedrijf dat medische producten maakt voor operaties aan ruggewervels! Dus niet alleen is zij tijdens dit hele avontuur de hele tijd bij Matanja geweest om hem te steunen, te helpen, gezelschap te houden, lief te hebben, te troosten en op te vrolijken, maar zij kon ook nog wat expertise inbrengen! Good for you, Hanneke, hoewel ik wel moet zeggen, als je weer op zoek bent naar een proefpersoon om een van jullie nieuwe producten uit te testen: misschien moet je de volgende keer iemand uitkiezen die we niet kennen? Gewoon een random vreemde van piste kiezen om te laten struikelen? Want ik vond dit wel behoorlijk stressvol!
Hanneke was trouwens niet helemaal alleen, Matanja's oudste broer Yigal was meteen afgereisd naar Grenoble, en toen Yigal weer terug was is Yair er naartoe gegaan. Yair heeft zelfs zijn terugvlucht naar Boston een week uitgesteld, zodat hij ook nog wat langer bij Matan in de buurt kan zijn nu hij weer terug is in Nederland. Maar ik ben stiekem ook wel blij dat hij zondag alweer hier is... Kunnen we gezellig samen Martin Luther Kingdag vieren...

2 opmerkingen:

yair zei

ja inderdaad, dat was wel een heftige week die we achter de rug hebben, maar matanja gaat inderdaad goed vooruit.

Maar even voor de feitelijkheid, het was geen scheurtje in de nekwervel, maar echt een breuk... De gebroken rugwervel was ook meer verbrijzeld dan gebroken en moest dus geopereerd worden.

Het geheel was dan ook het gevolg van een val van vijf meter hoogte....

Maar inderdaad het belangrijkste zijn natuurlijk niet de details, maar gelukkig gaat het met Matanja de goede kant op!

Marte zei

Duly noted en aangepast!
Sorry Matan, dat ik je verwondingen heb gedownplayed :-D